Vandforbrug og vandspareråd


Vandforbrug

Blovstrød Vandværks forbrugere har i 2013 et gennemsnitsforbrug på ca. 36.500 liter om året, svarende til ca. 100 liter/døgn. Dette svarer til det forbrug som kommunen har sat som mål for det gennemsnitlige forbrug for alle forbrugere i 2015, som en del af kommunens medlemskab af Green Cities.

Normalforbruget regnes ellers som ca. 45.000 liter pr. person om året. Dette svarer til ca. 125 liter i døgnet pr. person.

Vandspareråd fra den grønne guide i Allerød Kommune

Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge. Vi skal derfor alle være med til at spare på det dyrebare drikkevand. Her er nogle forslag til, hvordan du kan spare på vandet.

Måler og vandinstallationer

Vær opmærksom på vandspild fra dryppende vandhaner, ”løbende” toiletter og utætheder i vandledninger.

Aflæs vandmåleren jævnligt for at afsløre eventuelle utætheder i vandinstallationerne. Hvis der ikke er vandforbrug i huset skal det lille ”hjul” på måleren stå helt stille. Bevæger den sig er det tegn på utætheder.

På badeværelset

Luk for vandet når du børster tænder

Tag brusebad i stedet for karbad. Luk for vandet når du sæber dig ind. Når vi bader bruger vi litervis af vand. En gammeldags bruser bruger ca. 12 liter vand i minuttet, mens en god sparebruser bruger under det halve uden at det går ud over komforten. Med 5 min. bad sparer du altså 30 liter vand.

Monter vandsparere ("perlatorer") på vandhanen ved håndvasken.

Hvis du skifter til to-skyls-toilet, der kun skyller med 3 og 6 liter vand pr. skyl. bliver forbruget på 24 l pr. person pr. døgn. Hvis dit 2-trins toilet er mere end 10 år gammelt er der mulighed for at spare vand.

Et ældre toilet med enkelt skyl bruger ca. 8 liter vand pr. skyl, men det er meget nemt og billigt at installere to-skyl i sådan et toilet - spørg Den Grønne Guide .

I køkkenet

Skyl og rens grøntsager i en balje og tøm baljen direkte i komposten - så undgår du også jord i afløbet. Selvom du skyller grøntsager under rindende koldt vand på en hane, der ikke er fuldt tryk på, bruger du alligevel ca. 6 liter vand i minuttet.

Vask op i en balje og ikke under rindende vand. Fyld opvaskemaskinen helt op og brug spareprogrammet

Fyld drikkevand i kander. Det er en god ide at opbevare frisk drikkevand i en eller flere kander i køleskabet, frem for at lade vandet løbe til det er koldt.

Tøj- og bilvask

Brug vaskehallen og spar vand, når bilen skal vaskes. I vaskehallen genbruges vandet mange gange.

Når du selv vasker bilen, så brug spand og børste, men undgå at bruge haveslangen. For hvert minut slangen sprøjter vand ud bruges der 12 l vand i minuttet.

Fyld vaskemaskinen helt op med tøj og brug spareprogrammerne. Maskinen skal fyldes, så der lige er plads til at dreje en hånd med spredte fingre oven på tøjet. Det forringer ikke dit vaskeresultat.

Hvis du har en kondenstørretumbler kan du bruge det opsamlede vand i beholderen til rengøring og til strygejernet, fordi det er frit for kalk. Det er også godt til vanding af planter og blomster f.eks. orkidéer, der ikke ret godt tåler kalk.

Brug regnvandet

Opsaml regnvand fra tagflader i en regnvandstønde og brug det til f.eks. havevanding, vindues- og bilvask.

Du skal huske at montere et bladfang på nedløbet, hvis du ikke har det allerede. På den måde forebygger du, at blade og andet grovmateriale samles i tønden eller blokerer nedløbet.

Hvis du skal vande i haven om sommeren, så gør det enten tidligt på dagen eller om aftenen. Undgå at vande i haven i middagsheden mellem kl. 10 og 15. Her fordamper det meste af vandet, og planterne får ikke nytte af det.